top of page
PetraLeandersson_Emelie22.jpg

Vad ska vi ha på oss?

Detta är en av de vanligaste frågorna jag får inför en fotografering! Därför har jag skapat denna guide som genom bilder och text kommer ge er inspiration till vad ni kan ha på er när det är dags för er att fotograferas! Och kom ihåg, jag är bara ett meddelande bort om ni har frågor!

Mitt bästa tips?

Börja med dig själv! Vet att det kan kännas fel men om du väljer ut det du känner dig fin och bekväm i, då kommer det gå mycket enklare att välja ut kläder till resten av familjen/partner!

Så, vad skulle du helst ha på dig?

Matcha platsen

PetraLeandersson_Erica_webb36.jpg

Färgpalett

Välj gärna ut två färger som är genomgående i era kläder och blanda sen in 2-3 färger till för en härlig mix. Ni vill komplettera varandra inte matcha. Ex ha vitt och mörkblått som grund  (som denna familj) och blanda in beige, ljusblå eller rosa. Längre ner på sidan kommer ni få se en massa exempel som kan inspirera.

PetraLeandersson_Karolina41.jpg

Vart kommer er fotografering att vara? Beroende om vi är på stranden eller i skogen så klär vi oss oftast lite annorlunda. Är vi på en plats med mycket grönt så undvik grönt, risken är att ni smälter in i bakgrunden!

Beige är en färg som kan bäras på stranden men i mindre mängder och hellre en lite mörkare beige, exempel finns nedan.

Mönster och lager

Är ni mer än två personer som fotas så får gärna en har mönster eller något med detaljer (spets/volang), detta ger mer djup i era bilder. Detaljer såsom flätor, rosetter, hängslen, smycken och skor gör det komplett. Och lager på lager och ger intresse till bilderna, speciellt under våren och hösten.

PetraLeandersson_SigneMajken_webb48_edited.jpg

Några extra tips beroende på plats:

Grönska

Gravidfotograf Motala Petra Leandersson Linköping13_edited.jpg

Stranden

Ska ni fotas på stranden så kan ni satsa på en ljus neutral ton med inslag av mönster eller så kan ni satsa på lite mörkare toner, speciellt om ni ska fotas i solnedgången!

 

Ex: Här är vit basfärgen och det mixas in blått, rosa och beige. Det som gör att det blir mer levande än om alla 3 hade samma klänning är att det är kjolar, toppar och klänningar mixat. Mamma hade en vit topp och jeanskjol och pappa beige shorts och en grön skjorta.

Fotograf Motala Petra Leandersson17.jpg

Ska ni fotas på en plats med mycket grönska så passar det fint med en ljusare, lite dov neutral ton. Färger som passar fint och ger bilderna extra liv är vit, beige, grå, blå (gärna lite mörkare), jeansfärgat men även rosa och en mjuk gul..På bilderna ser ni att många av familjerna använder sig av 2-4 st färger, detta gör att det känns som det är en röd tråd i bilden utan att det matchas för mycket. Det är också en mix av klassisk bas med lösare material, volanger och mönster.

Gravid

Vid en gravidfotografering är det magen som är i extra fokus. Många väljer en klänning som markerar magen fint. Titta efter klänningar som markerar under bysten, dessa faller fint över magen. En viktig sak att komma ihåg är att om du letar klänning att du inte behöver titta på mammaavdelningarna, hittar du en klänning du gillar så gå upp någon storlek. Är du inte bekväm i klänning så går det lika bra med en kjol och topp, byxor och blus eller jeans och stickat. Det viktiga är att du känner dig bekväm.

Gravidfotograf Motala Petra Leandersson Linköping1.jpg

Inspiration och tips:

Vad ska vi undvika?

Det jag rekommenderar att ni håller er borta ifrån är:

Neonfärger - färger som är väldigt starka speglar av sig på huden, så en tröja i stark grön färg kan få ditt ansikte att se grönt ut...

Stora loggor och tryck - Detta tar fokus från er och kan snabbt kännas omodernt.

Alla har likadana kläder på sig - Det är fint att komplettera varandra men att vara kopior av varandra ger inget djup till bilder och blir tråkigare.

PetraLeandersson_Matteo25.jpg

Har du frågor?

Då är jag bara ett mail bort! Jag älskar att få hjälpa mina familjer hitta rätt med kläder så tveka inte att höra av er!

Och allt behöver inte vara nytt, kolla runt i garderoben hemma, fråga en vän, kolla på second hand (tips är om ni har en butik som Busfrö som finns i Motala, där finns så mycket fint både till vuxna och barn! Hade en kund som fixade hela outfiten till sin dotter där för 150 kr! Så värt att kika in där :D

bottom of page